Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti, 0-13 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığını, çene-yüz bölgesi gelişimini takip eden, koruyucu ve iyileştirici tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Süt ve daimi dişlerin sağlıklı olarak korunmasını amaçlarlar. Süt dişlerinin geçici olduğu ve çürüdüğü zaman çekilebileceği düşünülmektedir. Ancak süt dişlenme dönemi, gelecekte oluşacak çene ve diş yapısı için taslak niteliğindedir. Bu nedenle süt dişleri korunmalıdır.

01. Pedodonti neden önemlidir?
Çocukluk çağında edinilen kötü tecrübeler, ileride diş hekimi korkusunun oluşmasındaki en büyük etkendir. Pedodontinin amacı, çocuğun diş hekimine alışmasını sağlamak, çocuklarla iletişime geçerek ruhsal ve bedensel gelişiminin gözlemlenmesidir. Pedodontistler gelişmekte olan dişleri takip ederek, sürme sorunlarını tespit ederler. Oluşmakta olan ortodontik problemleri önceden görebilir ve önlem alabilir.
02. Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişlerinin ana görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda konuşmanın gelişimini de süt dişlerine bağlıdır. Süt dişleri daimi dişler gelene kadar, bulundukları yeri korumakta ve dişler sürerken onlara rehberlik yapmaktır.
03. Çocuklar ilk diş hekimine ne zaman gitmelidir?
İlk diş sürmesinden sonra kontrol amaçlı götürülmelidir. Sonrasında 6 ayda bir düzenli kontrole gidilmelidir.
04. Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?
Bebeklerde ağız bakımına ilk diş sürmesiyle birlikte başlanmalıdır. Temizlik, ebeveyn tarafından temiz bir parça bez ile yapılmalıdır. 1 yaşından itibaren, çocuk diş fırçası kullanmaya başlayabilir. Çocuk, etkin bir temizlik yapamayacağı için ebeveyn kontrolünde olmalıdır.